Zoeken in deze blog

dinsdag 25 november 2014

Pepernoten

Volgende week is het al zover, pakjesavond, 5 december. De tijd gaat hard nu, over een maandje is het kerst. Anderhalve maand is het jaar al weer om, slechts een vingerknip van ons verwijderd. Ik heb er allemaal heel erg veel zin in, al die leuke tradities en feesten waarbij natuurlijk volop gelegenheid is om eens lekker mijn ding te doen in de keuken. Handen uit de mouwen en bakken maar, was mijn motto vandaag. Want de pepernoten stonden op het menu. Dit recept gebruikte ik als klein meisje al, en het valt nog steeds in de smaak bij mijn familie en ook vrienden. Dat zegt toch wat. Nee, deze pepernoten koop je echt niet in de winkel, ze smaken echt anders. Zijn net wat minder knapperig, maar smaken toch o zo lekker. Maar hiervoor moet je ze toch echt zelf uitproberen! Alle ingrediënten heb je meestal wel standaard in huis, afgezien van de speculaaskruiden misschien. Nou, waar wachten jullie nog op, uitproberen dit heerlijke recept! Bon apétit!


Pepernoten

Ingrediënten
  • 100 gram (zachte) roomboter
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • een mespunt zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 4 eetlepels melk
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng op het aanrecht, zonder een kom, de meel, speculaaskruiden en het zout. Maak hier een hoopje van en maak er dan een kuiltje in. Meng in het kuiltje de suiker, melk en boter. Kneed dit samen met het meel tot een samenhangend soepel deeg. Laat dit voor ongeveer een halfuur rusten in de koelkast. 
Verdeel het deeg in vieren en maak er een lange dunne worst of pil van. Snijd dit in kleine stukjes van hoe groot je de pepernoten wilt hebben. Zo krijg je een gelijkwaardige pepernootjes van hetzelfde formaat. Het is belangrijk dat je de pepernoten een klein beetje plat drukt. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, waarschijnlijk heb je er twee nodig, en bak de pepernoten in een kleine twintig minuten gaar. 
Laat ze eventueel, als je kunt wachten ;), even afkoelen en geniet daarna van deze heerlijke pepernoten op een mooie pakjesavond of natuurlijk bij de thee om alvast voorpret te creeeren!

Bon apétit!

dinsdag 18 november 2014

Zalmyakitori met groentemie

Zalmyakitori, yakitorisaus houdt in: gember, sojasaus, rijstazijn (eventueel rijstwijn), honing en knoflook. Aparte combinatie misschien, maar wel erg lekker! Eigenlijk maak je dit gerecht met ’tori’ wat vogel betekent, maar in dit recept eten we heerlijke zalmyakitori. Een Japans gerecht en het was ongelofelijk lekker. Ook de mie viel me helemaal mee aangezien ik niet de grootste fan van mie ben. Ik kies het liefst voor eiermie en in dit recept besprenkel je de gekookte mie met een beetje sesamolie. Lekker, echt waar! Hoe een scheutje olie zo’n groot verschil kan maken, mie is nu een lekker maaltje voor mij! Je serveert hier natuurlijk ook groenten bij, rauwe groenten. Namelijk wortel en komkommer. Deze snijd je julienne. Je kent vast wel peen julienne, deze flinterdunne wortelstaafjes verkopen ze kant en klaar in de supermarkt, maar ik wil daar niet aan toegeven. Ik heb zelf de wortel en komkommer julienne gesneden, wat voor een amateuristische snijder zoals ik ongelofelijk meeviel. Als je echt geen tijd hebt, zijn die kant en klare gesneden wortels natuurlijk een super uitkomst. Maar ik ben er persoonlijk geen fan van. Een gerecht zoals dit heb ik nog niet vaak door mijn vingers laten gaan, maar ik was verrast en enthousiast over de snelheid en heerlijke smaakcombinaties van dit gerecht. Ook hoe het oogt op je bord, al die kleuren, prachtig. Echt een aanrader. Het was trouwens heel grappig, mijn zusje zei; ‚’Maar mama kan dit toch niet eten?’ Mijn moeder eet namelijk geen vlees, ze zag de zalmspiesjes aan voor vlees. Maar dit is dus voor een zalmliefhebber een prachtige manier van bereiding. Zie hieronder het recept uit de allerhande! Bon apétit!

Zalmyakitori met groentemie 

Ingrediënten voor 4 personen
  • 2 centimeter verse gember
  • 100 milliliter sojasaus
  • 50 milliliter rijstazijn
  • 3 eetlepels honing
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram zalmfilet
  • 1 komkommer
  • 250 gram (eier)mie
  • 300 gram wortel
  • 2 eetlepels sesamolie
Bereidingswijze
Verwarm een steelpan op een laag vuur. Schil de gember en rasp deze. Doe de gember met de sojasaus, rijstazijn en honing in de pan. Pers de teentjes knoflook hierboven. Breng dit op laag vuur aan de kook en laat dit voor een kwartier lang koken. Roer dit wel af en toe door.
Snijd ondertussen de zalm in blokjes. Rijg deze aan satéprikkers. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Snijd het overgebleven vruchtvlees in dunne reepjes. Julienne dus. 
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet dit af en doe het terug in de pan. Dit duurt hooguit 5 minuten. Voeg de komkommer, wortel en sesamolie toe. Schep dit goed om en laat dit staan met de deksel op de pan.
Bestrijk de zalmspiesjes met de yakitorisaus. Verhit een grillpan zonder olie of boter en gril de zalm in 3 minuten rosé. Nog zacht en roze vanbinnen. Keer de spiezen regelmatig en bestrijk iedere keer opnieuw met de saus. 
Serveer de zalm met de mie. Bon apétit!


donderdag 6 november 2014

Tilapiahaas met gestoofde paprika’s

Tilapiafilet is gewoon zo lekker, ik wilde dit ook uitproberen met gestoofde paprika. Dit maak ik niet zo vaak, ik ben namelijk erg fan van geroosterde paprika uit de oven. Maar deze gestoofde paprika met een uitje en knoflook beviel me ook erg goed. In dit recept komen de smaken erg puur naar voren. Geen sausjes of veel kruiden, erg lekker, gewoon helemaal van zichzelf. De vis bereid je alleen met zout en peper en eventueel een druppeltje limoen. Erg lekker, in het originele recept, deze komt uit de Allerhande, serveren ze de vis en paprikastoof met kant en klare aardappelpuree. Maar ik niet, ik maak mijn heerlijke aardappeltjes hierbij waar wij thuis ondertussen verslaafd aan zijn geraakt. Het zijn bijna frietjes, zo knapperig en zo lekker! Dit recept heb ik al eerder gemaakt dus hier een linkje naar het recept! Hieronder vind je het recept voor de tilapiafilet en de gestoofde paprika. Bon apétit!

Tilapiahaas met gestoofde paprika’s

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien
  • 3 paprika’s in een willekeurige kleur, je kunt eventueel ook 4 zoete puntpaprika’s gebruiken
  • 20 gram platte peterselie
  • 2 eetlepels zwarte olijfolie
  • 400 gram tilapiafilet
Bereidingswijze
video
Kneus de tenen knoflook met een mes en pel deze. Zie hiernaast in de video hoe je knoflook kneust. 
Snijd de uien in dunne ringetjes en de paprika’s in dunne reepjes. Verhit 1 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Bak de ui en paprika eventjes, voeg dan de knoflook toe. Laat dit in een klein kwartier gaar worden. Doe eventueel de deksel op de pan. Hak de peterselie en voeg drie vierde van de peterselie op het laatst toe samen met de olijfjes. 
Verhit ondertussen de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de tilapiafilets op middelhoog vuur in 6 minuutjes gaar. 3 minuten per kant dus. Bestrooi met peper en zout. Het is ook erg lekker hier een beetje limoensap over te spetteren. Strooi de rest van de peterselie hierover. Serveer samen met bijvoorbeeld deze aardappeltjes, lekker gekruid uit de oven of deze, pommes duchesse! 

Bon apétit!



Huishoudelijke mededeling

Ik ben druk bezig mijn blog 'op te schonen'. Dit betekent dat relatief oude, weinig bekeken recepten die daarbij niet door mijzelf geschreven zijn van mijn site haal. Vandaar dat sommige recepten zijn verwijderd.
Dit vergt uitleg: aan het begin van mijn carrière als amateurkok nam ik recepten over, sinds een anderhalf jaar plaats ik enkel nog mijn eigen recepten online.
Op deze manier probeer ik mijn eigen authenticiteit te streven.
Maar vandaar dat sommige recepten 'verdwenen zijn'.
Excuses voor het ongemak!

P.S. Zijn er recepten die je echt mist? Stuur me een mailtje en wie weet ga ik aan de slag met mijn eigen versie !