Zoeken in deze blog

maandag 3 november 2014

Gevuld speculaas

November, dat betekent, sinterklaas komt dichterbij. Ik kom alvast lekker in de stemming door dit verrukkelijke gevulde speculaas te maken, wat bij mijn familie inmiddels al bekend voor komt. Vorig jaar heb ik dit ook twee keer gemaakt. En ook deze keer ontvingen ze het met daverend applaus. Want wat is dit lekker, het recept komt van Rudolph's bakery, 24kitchen. Met 'gevuld' bedoelen ze in dit recept, amandelspijs. Niet uit een pakje, je maakt dit helemaal zelf. Als je het nog nooit gemaakt heb, probeer het, want moeilijk is het helemaal niet. Evenveel amandelen als suiker en een eiwitje erdoor. Makkelijk en zo lekker! Je proeft echt wel het verschil tussen de winkelvariant en jouw variant. Het speculaas is zo ongelofelijk lekker, nee het is gewoon in z'n geheel een geweldig product. Gisteravond zaten wij hier heerlijk van te snoepen, at mijn vader zo het stukje van mijn moeder op. Hij dacht dat ze niet meer hoefde, dat zegt wel wat. Ze vonden hem allemaal erg lekker. Hieronder staat het recept van deze geweldige sinterklaaslekkernij. Bon apétit!

Gevuld speculaas

Ingrediënten

Speculaasdeeg
  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 160 gram witte basterdsuiker
  • 70 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 270 gram koude boter
  • 15 milliliter melk
  • 1 ei
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
Amandelspijs
  • 250 gram amandelen
  • 250 gram suiker
  • 1 eiwit
Topping
  • 16 halve amandelen
  • 1 eidooier
  • scheutje slagroom
Bereidingswijze

Speculaasdeeg
Meng de bloem op het aanrecht met het bakpoeder. Maak hier een kuiltje in, meng hier de boter, witte en donkere basterdsuiker, melk, ei en de speculaaskruiden met elkaar. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor, kneed dit tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat dit voor een halfuur rusten in de koelkast.

Amandelspijs
Maal de amandelen met de suiker fijn met de staafmixer of keukenmachine. Voeg het eiwit toe en kneed dit tot spijs. 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Verdeel het speculaasdeeg in 2 gelijke delen. Vet een bakvorm in met een bakpapiertje en boter. Rol het deeg uit en bekleed de bodem van de vorm met de helft van het deeg. Verdeel hier het amandelspijs over, dek af met de rest van het deeg. Mocht je nog deeg overhebben, maak hier een leuk patroontje mee op de bovenkant. Druk de amandelen ook met een patroontje in het deeg. Meng de eidooier met de slagroom en bestrijk het deeg hier gelijkmatig mee. Bak het gevulde speculaas in ongeveer 45 minuten in de oven. 

Bon apétit!