Zoeken in deze blog

dinsdag 18 november 2014

Zalmyakitori met groentemie

Zalmyakitori, yakitorisaus houdt in: gember, sojasaus, rijstazijn (eventueel rijstwijn), honing en knoflook. Aparte combinatie misschien, maar wel erg lekker! Eigenlijk maak je dit gerecht met ’tori’ wat vogel betekent, maar in dit recept eten we heerlijke zalmyakitori. Een Japans gerecht en het was ongelofelijk lekker. Ook de mie viel me helemaal mee aangezien ik niet de grootste fan van mie ben. Ik kies het liefst voor eiermie en in dit recept besprenkel je de gekookte mie met een beetje sesamolie. Lekker, echt waar! Hoe een scheutje olie zo’n groot verschil kan maken, mie is nu een lekker maaltje voor mij! Je serveert hier natuurlijk ook groenten bij, rauwe groenten. Namelijk wortel en komkommer. Deze snijd je julienne. Je kent vast wel peen julienne, deze flinterdunne wortelstaafjes verkopen ze kant en klaar in de supermarkt, maar ik wil daar niet aan toegeven. Ik heb zelf de wortel en komkommer julienne gesneden, wat voor een amateuristische snijder zoals ik ongelofelijk meeviel. Als je echt geen tijd hebt, zijn die kant en klare gesneden wortels natuurlijk een super uitkomst. Maar ik ben er persoonlijk geen fan van. Een gerecht zoals dit heb ik nog niet vaak door mijn vingers laten gaan, maar ik was verrast en enthousiast over de snelheid en heerlijke smaakcombinaties van dit gerecht. Ook hoe het oogt op je bord, al die kleuren, prachtig. Echt een aanrader. Het was trouwens heel grappig, mijn zusje zei; ‚’Maar mama kan dit toch niet eten?’ Mijn moeder eet namelijk geen vlees, ze zag de zalmspiesjes aan voor vlees. Maar dit is dus voor een zalmliefhebber een prachtige manier van bereiding. Zie hieronder het recept uit de allerhande! Bon apétit!

Zalmyakitori met groentemie 

Ingrediënten voor 4 personen
  • 2 centimeter verse gember
  • 100 milliliter sojasaus
  • 50 milliliter rijstazijn
  • 3 eetlepels honing
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram zalmfilet
  • 1 komkommer
  • 250 gram (eier)mie
  • 300 gram wortel
  • 2 eetlepels sesamolie
Bereidingswijze
Verwarm een steelpan op een laag vuur. Schil de gember en rasp deze. Doe de gember met de sojasaus, rijstazijn en honing in de pan. Pers de teentjes knoflook hierboven. Breng dit op laag vuur aan de kook en laat dit voor een kwartier lang koken. Roer dit wel af en toe door.
Snijd ondertussen de zalm in blokjes. Rijg deze aan satéprikkers. Halveer de komkommer in de lengte en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Snijd het overgebleven vruchtvlees in dunne reepjes. Julienne dus. 
Kook de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet dit af en doe het terug in de pan. Dit duurt hooguit 5 minuten. Voeg de komkommer, wortel en sesamolie toe. Schep dit goed om en laat dit staan met de deksel op de pan.
Bestrijk de zalmspiesjes met de yakitorisaus. Verhit een grillpan zonder olie of boter en gril de zalm in 3 minuten rosé. Nog zacht en roze vanbinnen. Keer de spiezen regelmatig en bestrijk iedere keer opnieuw met de saus. 
Serveer de zalm met de mie. Bon apétit!


donderdag 6 november 2014

Tilapiahaas met gestoofde paprika’s

Tilapiafilet is gewoon zo lekker, ik wilde dit ook uitproberen met gestoofde paprika. Dit maak ik niet zo vaak, ik ben namelijk erg fan van geroosterde paprika uit de oven. Maar deze gestoofde paprika met een uitje en knoflook beviel me ook erg goed. In dit recept komen de smaken erg puur naar voren. Geen sausjes of veel kruiden, erg lekker, gewoon helemaal van zichzelf. De vis bereid je alleen met zout en peper en eventueel een druppeltje limoen. Erg lekker, in het originele recept, deze komt uit de Allerhande, serveren ze de vis en paprikastoof met kant en klare aardappelpuree. Maar ik niet, ik maak mijn heerlijke aardappeltjes hierbij waar wij thuis ondertussen verslaafd aan zijn geraakt. Het zijn bijna frietjes, zo knapperig en zo lekker! Dit recept heb ik al eerder gemaakt dus hier een linkje naar het recept! Hieronder vind je het recept voor de tilapiafilet en de gestoofde paprika. Bon apétit!

Tilapiahaas met gestoofde paprika’s

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien
  • 3 paprika’s in een willekeurige kleur, je kunt eventueel ook 4 zoete puntpaprika’s gebruiken
  • 20 gram platte peterselie
  • 2 eetlepels zwarte olijfolie
  • 400 gram tilapiafilet
Bereidingswijze
Kneus de tenen knoflook met een mes en pel deze. Zie hiernaast in de video hoe je knoflook kneust. 
Snijd de uien in dunne ringetjes en de paprika’s in dunne reepjes. Verhit 1 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Bak de ui en paprika eventjes, voeg dan de knoflook toe. Laat dit in een klein kwartier gaar worden. Doe eventueel de deksel op de pan. Hak de peterselie en voeg drie vierde van de peterselie op het laatst toe samen met de olijfjes. 
Verhit ondertussen de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de tilapiafilets op middelhoog vuur in 6 minuutjes gaar. 3 minuten per kant dus. Bestrooi met peper en zout. Het is ook erg lekker hier een beetje limoensap over te spetteren. Strooi de rest van de peterselie hierover. Serveer samen met bijvoorbeeld deze aardappeltjes, lekker gekruid uit de oven of deze, pommes duchesse! 

Bon apétit!



dinsdag 4 november 2014

Zoetzure koolvis

Diepvrieskoolvis, zo makkelijk te bereiden wanneer je het hebt ontdooid. Maar veel variatie zit hier bij ons thuis niet in. Eigenlijk is hij bij ons thuis alleen terug te vinden in een preischotel. Erg lekker, maar ik was erg benieuwd naar dit recept. Ik heb het gevonden in het boekje van de volkskeuken. De keuken van de krant. Erg leuk boekje, een selectie van de leukste gerechten uit de Volkskeuken. Dit is een receptenrubriek in de volkskrant. Er staan geen alledaagse recepten in, zo ook deze. Je maakt deze koolvis met appel, citroen, ui en sojasaus. Erg makkelijk, erg verrassende smaken. Maar oh zo lekker. Ik maakte deze vis vorige week al, maar ik had wat vertraging. Hier is het recept! Bon apétit!



Zoetzure koolvis

Ingrediënten voor 4 personen
  • 400 gram koolvisfilet
  • 2 uien
  • 1 grote zure appel, goudrenet 
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • een eetlepel sojasaus
Bereidingswijze
Laat de koolvis op het aanrecht een uurtje ontdooien. Snipper de twee uitjes en fruit deze in olijfolie. Zet het vuur lager en doe de vis erbij. Door de hitte wordt deze snel glazig. Druk hem met een lepel een beetje uit elkaar, hierdoor ontstaat er een papje van vis. Schil de appel, verwijder het klokhuis, snijd hem in stukjes en voeg hem bij de vis toe. Was de citroen, snijd hem in schijfjes en ontdoe hem van de pitjes. Leg deze op de stukjes vis. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Doe de deksel erop en laat alles 5 minuutjes zacht doorstoven. Neem hierna de pan van het vuur en voeg de sojasaus toe. Bon apétit!