Zoeken in deze blog

zaterdag 21 februari 2015

Vegetarische bonenstoof

Een makkelijk gerecht voor een doordeweekse dag, je maakt deze bonen eerst klaar samen met de ui, tomatenblokjes en djintan klaar in een hapjes pan. Als laats voeg je vegetarische balletjes en aardappelpartjes toe. Daarna schuif je het in de oven en hoef je er 30 minuten lang niet naar te kijken. Even de tafel dekken, en jouw kostje is klaar voor vandaag! Zo makkelijk en erg lekker! Je kunt deze stoof natuurlijk ook met vlees maken, gehaktballetjes bijvoorbeeld, maar het is ook prima als je eens of vaker per week vegetarisch eet, gewoon even geen vlees. Wij doen dat thuis steeds meer, eigenlijk heb je dat niet eens door. Met die geweldige vleesvervangers, heerlijke groenteburgers, mmm! Daar draai ik mijn hand niet voor om! Je topt dit af met peterselie, de kleuren zien er dan prachtig uit! Een keimakkelijk gerecht dus en ook nog erg lekker! Dat is eens wat anders! Het recept komt uit de Allerhande trouwens, mijn grote inspiratiebron! Hieronder het recept! Bon apétit! 

Vegetarische bonenstoof

Ingrediënten voor 4 personen
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels djintal, gemalen komijn
  • 800 gram bruine bonen uit blik
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 210 gram vegetarische balletjes
  • 425 gram aardappelen, je kunt eventueel voor-gekruide partjes kopen
  • 2 eetlepels peterselie
  • ovenschaal
  • aluminiumfolie
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper de ui. Verwarm de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui voor 2 minuten. Schep hier de djintan door. Laat de bonen uitlekken en voeg die samen met de tomatenblokjes toe. Breng dit aan de kook en voeg peper en zout toe. Snijd de aardappelen in partjes. Schep in een ovenschaal. Schep de aardappelen erdoor. Leg de vegetarische balletjes hiertussen. Dek dit af met aluminiumfolie.
Stoof de bonenstoof in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Strooi als hij uit de oven is strooi je de peterselie erover, grof gesneden.

Bon apétit!  

dinsdag 17 februari 2015

Clubsandwich

Als jullie mij op instagram volgen hadden jullie dit weekend al een foto voorbij zien komen van een heuse clubsandwich, gemaakt door mijn ambitieuze vader. Ik ben hierdoor geïnspireerd geraakt, dankjewel pap, en ging zelf aan de slag. Ik gebruikte het recept van mijn vader als leidraad.
Ik voegde wat toe, liet wat weg, en een geweldig resultaat bleef over! Een recept voor in het weekend, maar doordeweeks kan het ook prima! Ongezond kun je het niet noemen, gezond gaat ook lastig. Wel is het een leuke variatie op een saai broodje ei, wat er ook mag zijn.

Laat ik het begrip clubsandwich even uitleggen. Een sandwich zijn twee broodjes op met een lekker beleg hierop. Een clubsandwich is hier de overtreffende trap van, je stapelt drie of misschien wel vier broodjes op elkaar, in dit recept vier. Het is dan ook een hele kunst om dit netjes te eten. Ik raad mes en vork aan, ik spreek uit ervaring. Als je een grote mond hebt, zou het misschien nog wel lukken ;-).

Op deze clubsandwich gaat onder andere mangochutney. Chutney is over het algemeen een zoetzuur mengsel van vruchtjes, kruiden en soms groenten en komt van oorsprong uit India en Pakistan. Mangochutney wordt daar gemaakt van groene onrijpe mango’s. Je kunt mangochutney tegenwoordig gewoon in een potje in de supermarkt kopen. Erg lekker en geeft een heel lekkere smaak aan deze clubsandwich! Voor de rest maak ik een beleg van een gebakken eitje, augurkjes, een handje sla, aioli (knoflookmayonaise, je kunt natuurlijk ook mayonaise gebruiken), pancetta of bacon (pancetta is de Italiaanse versie van bacon), gerookte zalm en bleekselderij. Het gaat allemaal heel goed samen! Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden van deze post! Hieronder dan het recept! Bon apétit!

Clubsandwich

Ingrediënten 
  • 1 ei
  • 2 sneetjes brood
  • 4 kleine augurken
  • handje sla
  • 1 eetlepel aioli
  • 1 eetlepel mangochutney
  • 2 plakjes pancetta
  • 1 stukje gerookte zalm
  • 4 centimeter bleekselderij
Bereidingswijze
Doe de broodjes in een broodrooster en rooster deze tot ze knapperig zijn. Neem een kleine koekenpan en bak hier de pancetta in die je in stukjes scheurt. 
Snijd de augurken en bleekselderij ondertussen in schijfjes. Leg deze met de zalm en sla op een bordje zodat je zometeen de sandwich gemakkelijk in elkaar kunt flansen. Wanneer de pancetta krokant is mag deze ook op het bordje plaatsnemen. 
Gebruik dezelfde koekenpan om het ei in te bakken. Vet dit wel even in met wat olie. Maak een aan twee kanten gebakken eitje of eventueel een spiegelei. 
Wanneer de broodjes zijn geroosterd, snijd je deze diagonaal doormidden. Je hebt zo 4 helften. Bestrijk 1 helft met aioli, leg hier wat sla, augurk en de gerookte zalm op. Leg op dit broodje een volgende snee en leg hier dan het eitje op met de pancetta. Leg hier een broodje op dat je besmeert met mangochutney en vervolgens met sla en de plakjes augurk belegt. Hier leg je het laatste broodje op en dit maak je af door er twee prikkers in te steken. Je krijgt dus een hele toren van brood, een clubsandwich! 
Serveer dit op een mooi bord of houten snijplank en maak eventueel nog af met wat van je beleg. Een blaadje sla, augurk of bleekselderij.

Bon apétit 

zondag 15 februari 2015

Feestbrood

Gaaap, het is al over tienen nu ik dit stukje typ, maar ik heb dit broodje nu nog zo vers in mijn hoofd dat ik het wel met jullie móést delen! Want dit broodje maakt indruk, broodje? Zeg maar gerust brood! Je moet hier echt wat tijd in stoppen en veel liefde, maar dit broodje maakt dat allemaal waar! Je maakt niet alleen gebruik van bloem maar ook van griesmeel, heel geinig en qua smaak haal je dat er bij lange na niet uit! Je maakt het deeg door middel van acht bolletjes brood uit te rollen, dan vet je een springvorm of andere ronde vorm in en leg je een bolletje in het midden en de overgebleven zeven eromheen. Dan laat je het brood nog eens rusten en na een uur liggen alle broodjes gezellig klevend tegen elkaar aan. Dit maak je af door er pompoenpitten, sesamzaadjes en zonnebloempitten over te strooien en dan bak je dit op 220 graden voor ongeveer 20 minuten. En lekker! Met een lekker dipje, denk aan kruidenboter, pesto, tapenade, je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt!
Waar ik dit lekkere recept vandaan heb? Het receptenboek van onze meesterbakker van Heel Holland Bakt 2013, Rutger bakt. Daar heb ik veel inspiratie uitgehaald en dus ook dit recept! Dit boek ga ik zeker weten nog eens lenen uit de bieb!
Schrik niet van de hoeveelheid knoflook die in dit brood gaat, 2 bollen maar liefst, het wordt gepoft en vervolgens nog eens meegebakken, we stonken geen van allen uit ons mond, en de knoflook was absoluut niet dominant aanwezig!
Genoeg gekwebbeld, hieronder het recept van dit ultieme feestbrood! Ik kon het niet laten ermee op de foto te gaan ;) Bon apétit!

Feestbrood

Ingrediënten

Deeg
  • 200 gram fijn griesmeel, (semolina)
  • 200 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 8 gram zout
  • 10 gram kristalsuiker
  • 250 milliliter lauwwarm water
Vulling
  • 2 bollen, nee geen teentjes, knoflook
  • olijfolie
  • bosje of eventueel gedroogde basilicum
Topping
  • pompoenpitten
  • zonnebloempitten
  • sesamzaadjes
Bereidingswijze

Vulling
Verwarm de oven voor op 200 graden

Deeg
Meng het water en de gist en laat dit even staan. Meng de griesmeel, bloem, zout en suiker door elkaar op het aanrecht. Maak hier een kuiltje in en giet hier het water met de opgeloste gist in. Meng beetje bij beetje de bloem bij het water. Kneed dit voor een klein kwartiertje tot een soepel deeg. Bloem een kom in en laat het deeg afgedekt voor een uur rijzen op een warme plek.

Vulling
Snijd het kapje van de knoflookbollen en leg deze in aluminiumfolie en sprenkel hier wat olijfolie over. Leg ze op een bakplaat en pof de bollen voor 45 graden in een voorverwarmde oven. 

Deeg
Vet een ronde vorm, springvorm, in. Verwijder de schilletjes van de knoflook, pel ze als het ware uit, en voeg dit samen met fijngesneden basilicum toe aan het gerezen deeg. Kneed dit kort door elkaar. Vorm er daarna een lange rol van, een soort pil, en verdeel deze in 8 stukjes waar je bollen, rondjes van rolt. Een van de bollen leg je in het midden van de ingevette vorm en de overgebleven zeven zet je hierom heen. Je dekt dit nog eens af en laat dit voor nogmaals een uur rijzen.

Topping
Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 220 graden. Bestrijk de bolletjes met een klein beetje water en strooi er afwisselend sesamzaadjes, pompoenpitten en zonnebloempitten op. Bak het brood goudbruin en gaar in 20 minuten.

Bon apétit! 


woensdag 11 februari 2015

Vanille-gember-koekjes

Valentijnsdag komt eraan, mijn omgeving is er al druk mee, andere bloggers die hun Valentijnsrecepten delen, op school met de jaarlijkse rozenactie en het gala in het vooruitzicht… Allemaal leuke evenementen, maar doen jullie er ook aan mee? Je kunt bijvoorbeeld deze koekjes bakken in de vorm van een hartje samen met je valentijn, vriendin of zus, maar je kunt deze natuurlijk ook cadeau geven! Met een mooie strik eromheen een wat rozenblaadjes! Romantisch dacht ik wel! Ik heb 3 verschillende vormen van harten gebruikt om een nog specialer effect aan de koekjes mee te geven! Ik heb trouwens nog menig andere koekjes recepten op mijn blog staan die het ook heel goed doen in de vorm van een hartje op 14 februari! Denk aan, goudse moppen of makkelijke jamkoekjes! Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de koekjes met een andere vorm uit te steken, desnoods maak je rondjes en gebruik je hiervoor een glas!
Gember in de koekjes, ja, en dat is heerlijk met een vanillesmaakje erbij! Wel gebruik je stemgember, uit een potje voor deze koekjes! Hieronder het recept! En alvast een romantische valentijn toegewenst! Bon apétit!

Vanille-gember-koekjes

Ingrediënten 
  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • mespunt zout
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram stemgember, uitgelekt
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe de boter in een kom en klop met de mixer een kleine vijf minuten. Voeg in kleine beetje de suiker toe. Mix dit tot een luchtige crème! 
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap  het merg eruit. Snijd de stemgember fijn. 
Zeef vervolgens de bloem boven de kom met boter en voeg een mespunt zout toe. Kneed dit met je handen of in de keukenmachine tot een samenhangende bal. Voeg dan de vanille en gember toe. 
Wikkel dit eventueel in folie en laat dit voor een halfuur rusten in de koelkast, als je haast hebt is het geen ramp als je dit overslaat. 
Rol het deeg nu uit tot een blak van ongeveer één centimeter dik. Steek hier vormpjes uit en leg deze op een met bak papier beklede bakplaat, ik had 2 bakplaten nodig. Bak de koekjes in 20 minuutjes lichtbruin en gaar!

Bon apétit!