Zoeken in deze blog

maandag 24 augustus 2015

Dubbeldekkers met lemoncurd

Ik beleef wel eens dagen dat ik jeuk aan mijn handen krijg om een deegje te kneden en daarvan prachtige koekjes te vormen. Herkenbaar? Mijn zusje doet gelukkig graag mee. Vorige week had ik een oorontsteking te pakken en toen ik op een dezer dagen een hoogtepunt van energie beleefde, wilde mijn hart niks anders dan koekjes bakken. Lekker rustgevend. Héél zacht een muziekje op de achtergrond, om mijn oren niet overbelast te maken.

Dubbeldekkers leken me de pérfecte naam voor deze koekjes. Het zijn namelijk twee koekjes op elkaar geplakt met als lijm een frisse lemoncurd. Om het effect te versterken maak je voor het bakken in een van de koekjes een vormpje. Ik koos voor een hartje, maar je kunt dit met ieder ander gewenste vorm doen. Om deze kleine opening te creëren kun je een kleine steker gebruiken, óf je kunt met je creativiteit de loop op gaan door de kleine vormpjes uit te snijden. Wij hadden geen kleine steker, dus prutsten we heerlijk aan met een mes. Easy peasy.

Lemoncurd is heel gaaf om zelf te maken, zoals ik hier al eens deed. Maar je kunt het net zo makkelijk in de supermarkt kopen, afhankelijk van de haast die je hebt. Maar maken zul je deze koekjes zeker, want ze smaken net zo lekker als ze eruit zien! Hieronder het recept! Bon apétit!

Dubbeldekkers met lemoncurd

Ingrediënten voor 15 koekjes

Voor het deeg
  • 300 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 100 gram suiker
  • de rasp van 1 citroen
Voor de lemoncurd
  • 2 blaadjes gelatine
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 2 citroenen
  • 60 gram roomboter
Bereidingswijze

Lemon curd                                                                                                                             
Week de gelatine in koud water. Roer de eitjes met de suiker los.  Niet stijf kloppen, alleen even doorkloppen. Rasp de schil van de citroenen en voeg deze rasp toe aan het eimengsel. Halveer de citroenen en pers het sap eruit, meng door de eieren. Gaar het mengsel au bain-marie tot de lemon curd de dikte van vla heeft. Los dan de geweekte gelatine en de boter erin op. Laat dit even afkoelen in de koelkast. 

Deeg
Doe de bloem in een kom en voeg hier de overige ingrediënten aan toe. Kneed dit tot een soepele deegbal. Laat het deeg afgedekt voor een halfuur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. 
Rol het deeg uit tot een mooie plak van zo'n halve centimeter doorsnede. Steek hier mooie koekjes uit. Gebruik bijvoorbeeld een bloemenvorm of een glas voor een ronde vorm. Zorg dat je een even aantal koekjes hebt. Leg de helft van de koekjes op de bakplaat en schuif deze indien de bakplaat vol is alvast in de oven voor zo'n 15 minuten. De rest van de koekjes kun je nu met een kleinere vorm uitsteken zodat je in het midden een klein gat overhoudt. Doe dit in welke vorm jij maar wilt. Bak ook deze af voor 15 minuten.
Laat de koekjes goed afkoelen. Besmeer dan de koekjes die de onderste laag gaan vormen met de lemoncurd en plaats hier het koekje met het gat bovenop. Bestrooi eventueel nog met een laagje sneeuw, aka poedersuiker.

Bon apétit!

dinsdag 18 augustus 2015

Risotto met wortel

Met deze herfstige vakantiedagen ben ik moeilijk mijn bed uit te krijgen. Maar een goede maaltijd gaat er altijd wel in. Daarbij ben ik dol op risotto. Er zijn namelijk oneindig veel mogelijkheden met risotto en experimenteren gaat (vrijwel) altijd goed. Dit recept voor risotto kwam op goed geluk de pan uit rollen, maar wat was ie lekker zeg! Ik trok wat kastjes open en mikte wat in de pan en daar werd een wonderbaarlijke risotto geboren. Dit risottorecept is al jaren onze favoriet, en deze komt daar ook op het lijstje bij te staan. Onweerstaanbaar lekker. Mijn zusje en ik hebben hier saampjes heerlijk van zitten genieten.
Risotto is een ideaal eenpansgerecht en omdat ik nog een beetje in de kampeersferen leef is dit ideaal om af te kicken. De ingrediëntenlijst hield ik simpel, wortels, aardappel en een uitje. Maar simpel is vaak wel het lekkerst. Een beetje pecorino mag hierbij niet ontbreken. Het resultaat, risotto om je bestek bij op te eten. Hieronder deel ik met jullie het recept! Bon apétit!

Risotto met wortel

Ingrediënten voor 2 personen
  • 125 gram risottorijst
  • 1 rode ui
  • 1 aardappel
  • 5 winterpeentjes
  • 700 milliliter water
  • 1 groentebouillon 
  • 50 gram pecorino
Bereidingswijze
Verwarm wat olijfolie in een hapjespan. Snipper de ui en fruit deze aan. Snijd de aardappel in blokjes en voeg deze toe aan de uien. Snijd de wortel in stukjes en doe deze ook in de pan. Voeg de rijst toe en laat deze glazig worden. Voeg nu beetje de groentebouillon toe. Voeg steeds weer een nieuwe scheut toe als het vorige is opgenomen. Blijf goed roeren. Herhaal dit tot de bouillon op is. Rasp de pecorino en voeg dit als laatst toe. Serveer direct.

Bon apétit!


zaterdag 8 augustus 2015

Groene smoothie met Griekse yoghurt

Smoothies, smoothies, smoothies ik kan er úúúúren over praten. Welke combinaties mijn favoriet zijn, welke ik nog graag wil proberen. Wat zijn goede aanraders door je smoothie en zo blijft het lijstje groeien. Ik wilde al een lange tijd spinazie door mijn smoothie gooien. De kleur sprak me aan en je krijgt natuurlijk al een deel van je groentes binnen voordat je je ogen daadwerkelijk open hebt kunnen doen. Bovendien zit er hoog ijzergehalte in spinazie, hey Popeye eet dit dus niet voor niets. 

Ik experimenteerde er de afgelopen week dus op los. Gooide letterlijk alles in de blender in combinatie met spinazie. Niks bleek écht te werken, mijn smoothies waren oké, maar niet echt lekker om van te genieten. Tot op deze dag, de dag van vandaag, dit was de combinatie waar ik al die tijd naar op zoek geweest was. Griekse yoghurt. Deze zorgt voor een heerlijke zachte smaak in combinatie met de spinazie, maakt de kleur nét wat zachter en het is gewoon een heerlijke smaak! Ik voegde een banaan toe en een peer, wat zorgde voor een bommetje fruit + groenten op de vroege ochtend en you'll rock this day! Hieronder deel ik het recept! Bon apétit! 

Groene smoothie met Griekse yoghurt

Ingrediënten voor 1 groot glas
  • 4 handen spinazie
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 banaan
  • 1 peer
Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten in de blender en blend dit tot een egale massa.

Bon apétit! 

Huishoudelijke mededeling

Ik ben druk bezig mijn blog 'op te schonen'. Dit betekent dat relatief oude, weinig bekeken recepten die daarbij niet door mijzelf geschreven zijn van mijn site haal. Vandaar dat sommige recepten zijn verwijderd.
Dit vergt uitleg: aan het begin van mijn carrière als amateurkok nam ik recepten over, sinds een anderhalf jaar plaats ik enkel nog mijn eigen recepten online.
Op deze manier probeer ik mijn eigen authenticiteit te streven.
Maar vandaar dat sommige recepten 'verdwenen zijn'.
Excuses voor het ongemak!

P.S. Zijn er recepten die je echt mist? Stuur me een mailtje en wie weet ga ik aan de slag met mijn eigen versie !