Zoeken in deze blog

donderdag 28 april 2016

Groene asperges met ontbijtspek

Langzaamaan kruipt het aspergeseizoen Nederland binnen. Ik had heel veel zin om met groene asperges aan de slag te gaan, en met mij vele anderen, want bij de supermarkt aangekomen was het schap aardig leeg. Een weekje later was ik er als de kippen bij en was er gelukkig nog wel veel keus. Mijn aspergeavontuur kon van start gaan.
Ik wilde namelijk deze groene lentekoningen op een voetstuk plaatsen in combinatie met ontbijtspek. Ik had dat ideetje al een hele tijd in mijn hoofd en het leek me een onwijs lekker gerecht. Er moest alleen nog wel wat bij. Maar wat? Ik besloot op save te spelen en ging voor een puree met zoete aardappel en pastinaak, wat heerlijk uitpakte. Om toch wat knapperigs naast het spek toe te voegen maakte ik chipjes van bospeen.
Ik weet niet of sommigen van jullie ook Masterchef Holland volgen, maar ik word iedere werkdag onwijs geïnspireerd door deze creatieve chefs in spe. Dit receptje kwam zo ook tijdens een aflevering naar boven borrelen in mijn ideeënkoker. Ik ben heel tevreden over dit uiteindelijke resultaat. Hieronder het recept voor jullie! Bon apétit!

Groene asperges met ontbijtspek

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de puree
  • 400 gram pastinaak
  • 250 gram zoete aardappel
  • 40 gram boter
  • zout en peper
Voor de asperges
  • 1 eetlepel balsamico
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 6 centimeter venkel
  • snufje tijm
  • snufje oregano
  • zout en peper
  • 350 gram groene asperges
  • 75 gram ontbijtspek
Voor de wortelchips
  • 5 bospenen
  • olijfolie
  • zout en peper
Bereidingswijze

Puree
Schil de pastinaak. Snijd deze in grove blokjes. Doe de blokjes in een pan, zet ze ruim onder water en zet ze met de deksel en een snuf zout op het vuur. Zet het vuur middelhoog tot hoog. Breng het water aan de kook. 
Schil de zoete aardappels en snijd deze in grove stukken. Wanneer het water kookt, voeg je de zoete aardappel toe. Kook deze dan samen met de pastinaak nog voor 10 tot 15 minuten. Wanneer de groenten zacht en pureerbaar worden zet je het vuur uit en giet je de aardappel en pastinaak af. Bewaar een klein bodempje van het kookvocht. Voeg de boter toe en pureer de aardappels en pastinaak tot een mooie puree. Ik houd persoonlijk meer van iets grovere puree, maar je kunt hem natuurlijk ook door de blender halen om hem heel glad te maken.

Asperges
Verwarm een grillpan op het vuur. Schil de asperges en haal de onderkant, zo'n 1 tot 2 centimeter van de onderkant eraf. Dit is bitter en hard en minder lekker om te eten. 
Snijd de venkel in kleine plakjes. Doe de olijfolie, balsamico, tijm, oregano, venkel, zout en peper in een bakje en roer dit door. Wanneer de grill warm begint te worden doe je de olie erin en laat je dit even warm worden. Doe de asperges er daarna in bak deze in 5 tot 10 minuten gaar. Keer regelmatig en probeer mooie grillstrepen te creëren. Laat de asperges hierna even uitlekken op keukenpapier. Maak de grillpan schoon met keukenpapier. Wikkel de asperges om met ontbijtspek. Ik heb ervoor gekozen om sommige zonder ontbijtspek te serveren, maar je kunt ze ook allemaal met ontbijtspek omwikkelen. 

Wortelchips
Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de bospeentjes. Schil met een dunschiller lange dunne plakken van de wortel. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier de wortelplakjes op. Besprenkel lichtjes met olijfolie en bestrooi rijkelijk met zout. Bak de chippies in zo'n 15 tot 20 minuten knapperig.

Bon apétit!

zondag 24 april 2016

Tropische smoothie

Lieve lezers, IK HEB VAKANTIE! Oh, wat was ik daar aan toe! Ik ga de hele vakantie goed gebruik maken van mijn vrije tijd, ik ga lekker veel koken, daarnaast ga ik heul veul slapen en ik ben bang dat ik ook tamelijk veel gebruik van ons netflix account ga maken... Maar hè daar is vakantie voor!

Om op het eerste puntje terug te komen, ik ga helemaal los in de keuken komende weken, want ik heb er immers alle tijd voor! Ik dook een deze ochtenden dan ook de keuken in om aan de slag te gaan met een innovatief idee voor een smoothie. De gebruikelijk ingrediënten gooide ik even aan de kant. Ik wilde weer eens wat nieuwe smaakjes toevoegen aan mijn kickstart van de dag. Ik besloot in plaats van rode vruchten, deze keer te starten met een basis van gele, tropische vruchten. Deze tropische vruchtenmix uit de diepvries die ik hiervoor gebruikte bestaat uit papaja, mango, kiwi, ananas, honing meloen en de cantaloupe. Fruit dat ik zeker vaker door de smoothie ga gooien, want man wat was dat lekker!
Helemaal in combinatie met de komkommer en bleekselderij, zoet en hartig heven elkaar heel mooi op. Daarnaast deed ik eens gek en deed ik een snufje kurkuma in mijn blender. Kurkuma is geelwortelpoeder en is heel goed voor je darmen. Pas alleen wel op met je kleren, kurkuma krijg je er namelijk vrijwel niet uit! Hieronder het recept voor jullie! Hebben jullie ook meivakantie, en hebben jullie plannen? Bon apétit!


Tropische smoothie

Ingrediënten
  • 2 bananen
  • 175 gram tropisch fruit (mango, papaja, cantaloupe meloen, honingmeloen, kiwi en ananas)
  • 1/2 stengel bleekselderij
  • 1/3 komkommer
  • 1 theelepel kurkuma
  • 3 perssinaasappels
Bereidingswijze
Pers de sinaasappels uit. Doe het sap met alle ingrediënten in de blender en blend dit tot een mooie egale smoothie!

Bon apétit! 


dinsdag 12 april 2016

Appelcrumble met rood fruit

Wij eten áltijd al crumble. Het begon met een authentieke appelcrumble, maar strekte zich later uit naar een crumble met aardbeien, framboosjes en bramen. Afgelopen weekend stond het weer eens op het menu.
Een probleem. Ik zat (en zit nog steeds) in mijn suikervrije maand. Geen crumble voor mij zou je zeggen, maar dan ken je Emma nog niet. Op mijn eigen manier gaf ik hier een suikervrije draai aan.

Ik kan je wel vertellen, zonder honing ben ik nergens deze weken. Honing is mijn maatje, mijn wederhelft. Ik ben nogal gek op zoetigheid, en zonder suiker is de zoetigheid af en toe ver te zoeken. Maar door de honing was ik er goed in staat de originele crumble te evenaren. Met een heerlijke toevoeging van basilicum en fivespicespoeder wat het echt helemaal afmaakte!

Ik maakte al eerder een crumble. Echter niet mijn eigen recept maar dat van Annabel Langbein, die bij Rudolph van Veen een verrukkelijke crumblecake met rood fruit maakte. Ook zeker het proberen waard, niet suikervrij weliswaar. Ik zal nog even moeten doorbufferen op honing. Maar het gaat hartstikke goed. Ik voel me veel fitter, energieker en ik kan de suikeromvattende producten verbazingwekkend goed weerstaan. Hoe denken jullie over suikervrij koken? Hieronder het recept! Bon apétit!


Appelcrumble met rood fruit

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de vulling
  • 2 appels, elstar
  • 100 gram rood fruit (frambozen, aardbei, enz)
  • 1 eetlepel biologische honing
  • zout en peper
  • 1 handje verse basilicum
  • 1/2 citroen
  • 1 eetlepel bloem
Voor de korst
  • 50 gram havervlokken
  • snuf zout
  • 40 gram boter
  • 30 gram volkorenbloem
  • 2 theelepels five-spicespoeder
  • 1 theelepel biologische honing
  • 20 gram walnoten
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Vulling
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt in stukjes. Snijd het rode fruit eventueel ook wat kleiner. Pers de halve citroen uit. Snijd de basilicum fijn. Doe de appel, rood fruit, honing, snuf zout en een snuf peper, basilicum, citroensap en bloem in een bak en roer dit door totdat het helemaal goed gemengd is.

Korst
Meng met je handen de boter door de havervlokken, zout, bloem, fivespicespoeder, honing en walnoten. Kneed goed door en maak er een kruimelig geheel van. 

Doe het appelmengsel in een ovenschaaltje en verdeel hier het deeg gelijkmatig over.
Bak de crumble in zo'n 20 minuutjes goudbruin.
Serveer met een klodder Griekse yoghurt.

Bon apétit! 

woensdag 6 april 2016

Mueslirepen met dadels

Ik snák naar zoete suikervrije tussendoortjes. Waarom? Ik doe een heftige challenge met mezelf. Ik eet deze maand suikervrij. Nu wil ik gelijk bekennen dat ik niet volledig suikervrij eet. Ik eet wel normaal brood, tortilla's enzovoort, maar ik let veel meer op de toegevoegde snelle suiker in tussendoortjes. Deze maand gaan de chips, koek en snoep dus aan mij voorbij. De gevreesde gerafineerde bewerkte suikers. Vandaar ook deze post.

Ik moest iets zoets eten tussendoor. Mijn ouders hadden van 't weekend flink wat suikerbommen ingeslagen dus ik had iets nodig om al dit tandenbrekende snoepgoed uit de weg te gaan. Ik ging aan de slag met natuurlijke suiker. Mijn lieve lieve honing. Weliswaar biologische honing. Want de honing uit de supermarkt wordt omschreven als suikerwater met een honingsmaakje. Daarnaast voegde ik na het kijken van deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde tóch dadels toe. Ik blijf er gewoon verzot op.
De vorige keer maakte ik mueslirepen met cranberry's en pompoenpitten wat ook een hele fijne combinatie was! Toen vielen ze alleen nog relatief snel uit elkaar. Maar dit keer heb ik mijn receptuur wat aangepast waardoor het een veel bondiger geheel werd! Hieronder het recept! Bon apétit!


Mueslirepen met dadels

Ingrediënten
  • 100 gram kokosolie
  • 2 eetlepels honing
  • 200 gram havervlokken
  • 50 gram ongezouten pistachenoten
  • 100 gram ongezouten gemengde noten (hazelnoten, pecannoten, amandelen, cashewnoten)
  • 20 gram kokosflakes
  • snuf zout
  • 50 gram dadels
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 185 graden.
Verwarm de kokosolie en honing in APARTE pannetjes totdat het gesmolten is. Doe de havermout in een kom. Hak de pistachenoten, gemengde noten en dadels grof. Voeg dit toe aan de havermout en voeg hier de gesmolten kokosolie en honing aan toe. En een snufje zout. Roer dit goed elkaar. Bekleed een bakvorm met bakpapier en stort hier het mengsel op uit. Je wilt repen van zo'n 1 centimeter dik dus houd rekening met de grootte van je bakvorm. Druk het mengsel goed aan. Bak voor 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat uit de oven helemaal afkoelen en snijd ze daarna in mooie repen!

Bon apétit!